Няколко са причините германският канцлер Ангела Меркел да се откаже

...
 Няколко са причините германският канцлер Ангела Меркел да се откаже
Коментари Харесай

Защо Меркел предпочете ЕК пред ЕЦБ?

 Няколко са аргументите немският канцлер Ангела Меркел да се откаже от Европейската централна банка (ЕЦБ) в интерес на Европейската комисия (ЕК). В основата им е фактът, че ръководителят на Германската централна банка извършва доста по-значими функционалности на поста си сега, в сравнение с в случай че се реалокира и оглави ЕЦБ. Това заяви Луиза Славкова, политолог и изпълнителен шеф на Фондация " Софийска платформа “, в предаването „ В развиване “ с водещ Вероника Денизова .
По думите й позицията на ръководител на Европейска комисия е значима за Меркел, защото това е основно политическо място в Брюксел. 

„ Германските ползи са доста мощно предпазени от централната банка в страната и те ще останат такива, даже ръководителят на ЕЦБ да не е немец “, уточни Славкова. Според нея по-важно е председателството на Европейска комисия.

Славкова уточни също, че желанията на Германия за председателство на Европейска комисия не целят директни изгоди за страната, защото не това е концепцията на ръководителя на Комисията. „ По-скоро Германия цели на поста да застане лице, което не е с антиевропейски настройки “, добави още тя.

Славкова разяснява, че въпреки всичко вътрешнополитическото управление на фона на мъчно постигнатото съдружното съглашение в Германия остава водещо за канцлера.

„ Вътрешните проблеми в Германия не престават да порастват и Меркел няма по какъв начин да ги пренебрегва за сметка на европейския диалог “, уточни тя.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР